Jedna z najčastejších tém - CHOLESTEROL

"Niečo pre cholesterol" je asi najčastejšia otázka v obchode aj v ePoradni. Bohužiaľ, nie je to také jednoduché a závisí to od mnohých faktorov, ktoré vychádzajú z terénu nášho tela. To znamená, kde je cholesterol zvýšený, napr. či je to v chudom alebo obéznom tele atď.
Nehľadajte teda "niečo na cholesterol", hľadajte niečo pre svoje telo.
Dôležité je tiež pochopiť, čo to vlastne cholesterol je, kde ho telo vytvára a prečo môže byť zvýšený aj u mladého štíhleho človeka. Dlho som premýšľal, ako si vysvetľovanie cholesterolu koncepčne predstaviť, a potom mi prišiel tento článok, ktorý mi v súčasnosti dáva asi najväčší zmysel z hľadiska toho, ako sa s cholesterolom v tele vysporiadať. Ide o preklad z angličtiny a obsahom článku sú názory doktora Masqueliera, ktorý sa už viac ako polstoročie zaoberá zdravím ciev.
Cieľom článku nie je predávať nejaký produkt, hoci Dr. Masquelier v ňom niečo spomína. Aj tá antioxidačná kapacita, ktorú tam spomína, nie je riešením pre každého. Skôr mi ide len o vysvetlenie mechanizmu.

Dr. Masquelier o cholesterole a prokyanidolytických oligoméroch

Milióny ľudí na celom svete užívajú statíny a rastlinné steroly na zníženie hladiny cholesterolu. Výrobcovia liekov (tzv. statínov) a potravín (rastlinných sterolov), ktoré znižujú hladinu cholesterolu v krvi, z tejto praxe veľmi profitujú, ale pokiaľ ide o riešenie skutočných rizík cholesterolu, je táto prax pomerne zbytočná. Statíny majú okrem iného množstvo závažných vedľajších účinkov, ktoré spôsobujú, že mnohí užívatelia ich prestanú užívať. Na škodu organizovanej medicíny. Dr. Jack Masquelier vysvetľuje, prečo a ako môžu pomôcť prokyanidolytické oligoméry.

Je cholesterol smrteľný...?

Celé desaťročia nám neustále hovorili, aby sme sa "cholesterolu" báli viac ako samotného diabla. Už pri samotnom slove "cholesterol" ľudia myslia na blížiacu sa smrť a záhubu. Pod tlakom všetkej anticholesterolovej propagandy a oficiálnych varovaní väčšina z nás akoby zabudla, že cholesterol nie je jed, ale životne dôležitá látka, ktorú potrebujeme k životu. Bez cholesterolu by sme zomreli. Z tohto dôvodu si telo samo vyrába veľké množstvo cholesterolu, takže nie je úplne závislé od potravinových zdrojov. Prečo teda znižovať hladinu látky, ktorá zohráva v ľudskom živote nenahraditeľnú úlohu? Prečo odsudzovať cholesterol a démonizovať ho ako veľmi nebezpečný? A prečo ľudia, ktorí majú ideálnu hladinu cholesterolu, stále trpia vznikom zubného povlaku a kardiovaskulárnych ochorení?

Je cholesterol životne dôležitý...?

Áno! Cholesterol zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe bunkovej membrány. Spolu so špeciálnou formou tuku, fosfolipidmi, určuje cholesterol tekutosť a pružnosť bunkovej membrány. Fosfolipidy a cholesterol sú základom integrity membrán všetkých buniek v celom tele. Bunková membrána je ako tenká vrstva tvorená otáčavými dverami, ktoré kontrolujú, čo do bunky vstupuje a čo ju opúšťa. Cholesterol je kľúčovým prvkom tohto systému otáčavých dverí.
Veľmi malé množstvo cholesterolu v tele využívajú nadobličky na tvorbu určitých hormónov. Hormóny na báze cholesterolu sú progesterón a estrogén (produkované vo vaječníkoch) a testosterón (produkovaný v semenníkoch). Tieto žľazy sú schopné syntetizovať aj vlastný cholesterol.
Cholesterol2

Poznanie cholesterolu a lipoproteínov

Aby ste pochopili, čo sa nemusí týkať cholesterolu, mali by ste vedieť, že cholesterol je tuková látka, ktorá nemôže byť transportovaná v tele v čistej "voľnej" forme. Tak ako všetky tukové látky potrebuje na svoj transport krvou "emulgačný" nosič. Týmto nosičom tukov je bielkovina, ktorá dokáže cholesterol a tuky zapuzdriť. Cholesterol, tuky a bielkovinový nosič spolu tvoria lipoproteíny. Lipoproteíny, ktoré obsahujú tuky, cholesterol a fosfolipidy, sa nazývajú lipoproteíny s veľmi nízkou hustotou alebo VLDL. Na svojej prvej ceste po tele VLDL zachytávajú tuky a cholesterol v pečeni a vykladajú tuky v tkanivách, kde sa využívajú ako zdroj energie alebo sa ukladajú.

LDL

Po doručení tukov do tukových tkanív sa z VLDL stáva lipoproteín s nízkou hustotou alebo LDL. Jediné látky, ktoré LDL ešte prenáša, sú cholesterol a fosfolipidy. LDL a ich tukový náklad sú rozpoznané bunkovou membránou, ktorá potom priťahuje "balík" LDL, cholesterolu a fosfolipidov a všetko to absorbuje. Vo vnútri bunky sa "balík" LDL otvorí a cholesterol a fosfolipidy sa vyložia a použijú. A potom, za normálnych zdravých okolností, všetok prebytočný cholesterol z buniek vyzdvihne lipoproteín s vysokou hustotou(HDL), ktorý ho vráti do pečene.

Dr. Jack Masquelier vysvetľuje, čo sa môže pokaziť

"Ak všetko funguje tak, ako má," povedal Dr. Masquelier v rozhovore, ktorý som s ním pred niekoľkými rokmi viedol, "LDL prichádza a ukladá svoj cholesterol, zatiaľ čo HDL prichádza a prebytočný cholesterol vyzdvihuje, cirkuluje a vracia ho späť do pečene. Ak sa však do toho zapoja voľné radikály, LDL cholesterol v krvi oxiduje a za týchto podmienok sa ukladá, hoci už nemôže zohrávať významnú úlohu v bunkách. To znamená, že uložený cholesterol už nie je súčasťou transportného systému LDL-HDL. Oxidovaný LDL cholesterol sa už nedá využiť, ale telo sa ho musí zbaviť. Preto ho "absorbujú" lymfocyty alebo biele krvinky. Keď HDL cholesterol, ktorý prichádza prázdny, nič nenájde, odchádza prázdny. Nedochádza teda k žiadnemu čisteniu. A rovnako ako oxidovaný uložený LDL cholesterol v lymfocytoch, žírnych bunkách a bielych krvinkách, ktoré sa tam nachádzajú, sa tieto bunky naplnia cholesterolom. Tieto sa nazývajú penové bunky, ktoré sa hromadia na stenách ciev a začínajú vytvárať aterosklerotickú léziu. Takto vznikajú prvé aterosklerotické lézie. Keďže aterosklerotická lézia je výrastok, ktorý zmenšuje priemer cievy, ktorou normálne prúdi krv, a blokuje ju, napríklad v koronárnych tepnách, môže dôjsť k srdcovému infarktu v dôsledku nedostatočného okysličenia okolitého srdcového tkaniva. To isté platí aj pre vlasové bunky v mozgu."

Čo by sme mali robiť, aby sme infarktu predišli?

V odpovedi na túto otázku Dr. Masquelier vysvetlil, že"toto nebezpečenstvo tvorby plaku zníži akákoľvek látka, ktorá zabraňuje tzv. oxidácii lipoproteínov. Infarktu môžeme predchádzať antioxidantmi a typom látky, ktorá môže zabrániť oxidácii LDL, sú prokyanidolytické oligoméry - oligomérne prokyanidíny. Ako presne sa to deje, sme zistili až v 70. rokoch 20. storočia. Tam sme tento mechanizmus pozorovali niekoľko rokov, ale len v laboratóriu. Robili sme pokusy s prokyanidolytickými oligomérmi na ľudskom LDL a videli sme, že rýchlosť oxidácie sa určite znižuje. Tak sme sa dozvedeli, že ak zabránime oxidácii LDL, ktorý je prvým prenášačom cholesterolu, môže to ochrániť stenu pred tvorbou aterosklerotického plaku.

Takže cholesterolová diéta naozaj nie je riešením?

Masquelier: "Áno, máte pravdu. Viete, je nevyhnutné, aby bol cholesterol vo všetkých bunkách, to je absolútne nevyhnutné. Problém je v tom, že ho nedokážeme eliminovať v momente, keď ho už nepotrebujeme, keď je už oxidovaný, takže HDL ho už nerozoznáva a LDL a HDL nespolupracujú v jednote."

Zhrňme si to

Plak sa začína tvoriť, pretože cievna stena nerozpoznáva LDL a náklad po tom, čo ich voľné radikály oxidovali, deformovali a zničili. Plak sa podľa doktora Masqueliera začne tvoriť, keď sa LDL zničí a jeho náklad sa znehodnotí. Vtedy sa cievna stena aktívne pokúša neutralizovať to, čo podľa nej nie je bezpečné a prospešné. Reakcia cievnej steny je vlastne normálnou zápalovou reakciou každého tkaniva, ktoré je konfrontované s tým, čo vníma ako votrelca. Normálny LDL cholesterol nie je votrelec. Práve naopak, bunky ho vítajú. Zničeným LDL však treba zabrániť, aby sa opäť dostali do obehu. Treba ho udržať na "parkovisku", kde skončil po zásahu a poškodení voľnými radikálmi. Musí byť neutralizovaný. A tento proces znamená začiatok vzniku aterosklerotického plátu a kardiovaskulárneho ochorenia. Oligoméry prokyanidolu - oligomérne prokyanidíny zasahujú do tohto procesu tým, že chránia LDL cholesterol pred oxidáciou, aby sme mohli dodať zdravý cholesterol do všetkých buniek nášho tela.

Z našej ponuky