DOJO - čas riadený ZEMOU

DOJO je názov pre obdobie, ktoré je akýmsi prechodom k ďalšiemu prvku. Dominuje v ňom ZEM, čo je celkom logické, pretože práve ZEM prináša transformáciu (zmenu).

Požiar DOJO

Som v ohnivom DOJO približne od 26.7 do 17.8. To predstavuje transformáciu z ohňa (obdobie srdca) na kov (obdobie pľúc).
Energia jang ohňa pomaly klesá a energia jin začína pomaly stúpať. Vie to aj náš kalendár a hovorí nám to príslovie "Anna prináša chladné rána", teda príchod babieho leta. V TČM vnímame, že energia jin je na začiatku svojho vzostupu a začína sa pomalé uzatváranie do seba.
Človek je neoddeliteľnou súčasťou prírody a dodržiavanie jej cyklov je nevyhnutné pre pestovanie zdravia. A je jedno, či ho pomenujeme ako DOJO alebo sa budeme riadiť našimi proroctvami.

Čo toto obdobie znamená pre naše telo?

DOJO-spleen-land
V tele je teplo z leta, ktoré by tam nemalo zostať, aby nepoškodilo KOV (pľúca a hrubé črevo). Ak teplo zostane v tele, môže sa objaviť zápcha, suchá pokožka, sucho v ústach, suchý kašeľ. Aj keď môže byť chladnejšie, obliekajte sa stále ľahšie, aby mierny chlad tela mal šancu teplo odstrániť. Užívajte si chlad, v tomto ročnom období je to priateľ.
Je to ideálny čas na otužovanie. Aj keď ste slabšej konštitúcie a otužovací trend sa vám ani trochu nepáči, nemusíte sa v tomto období (približne do jesennej rovnodennosti) obávať. A možno si len ráno opláchnite tvár studenou vodou.
Ako už bolo spomenuté, DOJO je spojené s prvkom ZEM. Preto je dobré používať ho na posilnenie sleziny a žalúdka. Je to tiež obdobie, keď je oveľa ľahšie schudnúť správnou úpravou stravy. A tí, ktorí majú silný stred, málokedy priberú a najmä neriešia v živote hlúposti, pretože pevne stoja na zemi a vedia, kam smerujú.
Stravujte sa čo najjednoduchšie. Varte si zeleninu. Éra studených melónov a uhorkových šalátov sa skončila. Vylúčte veľa mliečnych výrobkov (áno, patrí sem aj zmrzlina), bielej múky a vyprážaných jedál.

Vhodné potraviny

Vhodné potraviny pre obdobie ZEME sú definované ako potraviny sladkej alebo nevýraznej chuti a žltej farby. Niekedy ich definujem ako trochu "žlté". Patrí sem pohánka, hrach, cícer, polenta, quinoa, celozrnná ryža, jačmenné krúpy a cestoviny alebo akékoľvek strukoviny. Tiež kaleráb, karfiol alebo tekvica.
Najdôležitejšou zásadou je striedmosť, pestrosť, kvalita a pravidelnosť. Tu viac ako kedykoľvek predtým platí"piť do polopita a jesť do polosýta". Znížte tiež príjem cukru a kvasnicových pochúťok v podobe buchiet.
Zdravé stravovanie spočíva aj v tom, že na jedlo nemyslíte a relaxujete nad ním. Prežívanie nad obsahom živín a kalórií tiež nie je dobré pre ZEM. Nejedzte hlavou, jedzte žalúdkom.
Pravdepodobne odo mňa nebudete počuť asketické rady týkajúce sa stravovania. Bolo by to kázanie vody a pitie vína. Budem sa však snažiť rešpektovať obdobie DOJO a trochu sa obmedziť. Skúste to aj vy. Uvidíte, čo to urobí s vaším trávením a pocitom energie.
A ak chcete nahliadnuť do tajov podstaty potravín, odporúčam knihu STORY ČESKÝCH SUPERPOTRAVÍN. Pochopiť, čo je "studená" a "teplá" potravina, je s touto knihou veľmi jednoduché. Potraviny majú určitú "energetickú teplotu". Uhorka je "studená", aj keď sa zohreje, a hovädzie mäso je horúce, aj keď si dáte tatársky biftek.

Čo naša psychika

Zem znamená stabilitu - stáť nohami pevne na zemi a byť v pokoji a sústredený. Toto obdobie by sme mali využiť na to isté - na upokojenie a dosiahnutie rovnováhy. Pripraviť sa na ďalší cyklus.
Ak je stred slabý, nemáme sa radi.
Takže výzvou pre DOJO je znovu prijať samých seba, mať sa radi a ako dieťa žiť úplne prirodzene v prítomnom okamihu, dôverovať vlastným pocitom a jednoducho byť tu a teraz.

Z našej ponuky