21,10 EUR
Nazýva sa OTP (ornamentálny tukový prsteň) a nielenže nie je pekný, ale môže byť aj nebezpečný pre vaše zdravie.
Tuky uložené v brušnej oblasti sa líšia od bežných tukov. Odborne sa nazývajú viscerálne tuky a skutočne predstavujú hrozbu pre náš organizmus. Na prvý pohľad má človek s postavou v tvare jablka viac viscerálneho tuku.
Začnime od začiatku
Všetci vieme, že obezita je rizikovým faktorom mnohých ochorení. Lekár nám kontroluje hmotnosť a takzvaný index BMI. Pod kontrolou máme aj tuk v podobe cholesterolu. Akonáhle sú mierne zvýšené, okamžite sa nasadzujú lieky, niekedy zbytočne. Teória cholesterolu sa neustále mení a všetko môže byť trochu inak.
Ak však máte tuk v oblasti brucha, teda spomínaný viscerálny tuk, je dobré myslieť na svoje "tukové" zdravie a nebrať zvýšené hodnoty cholesterolu na ľahkú váhu.
Skutočnosť je taká, že ľudia s vyšším BMI a menším obvodom pása majú nižšie riziko vzniku ochorenia ako ľudia s normálnym BMI, ale väčším obvodom pása.
Viscerálny tuk sa správa inak ako normálny podkožný tuk.
- Prvým problémom je, že viscerálny tuk "obopína" všetky dôležité orgány na trávenie (tenké črevo, pečeň, slezinu, pankreas), a tým spomaľuje metabolizmus a zhoršuje celkový metabolizmus. Tuk obopínajúci pankreas poškodzuje inzulínové receptory, až spôsobuje inzulínovú rezistenciu a hladina cukru v krvi sa zvyšuje.
- Druhým problémom je, že viscerálny tuk je biochemicky aktívny a svojimi produktmi otravuje celé telo. Pôsobí ako endokrinná žľaza a uvoľňuje do tela látky, ktoré spôsobujú chronické zápaly a poškodzujú imunitný systém.
Ako sa zbaviť viscerálneho tuku
Je dôležité poznamenať, že v prípade viscerálneho tuku samotná strava nestačí. Spomalením metabolizmu už bežné stravovacie postupy nefungujú. A popravde, zažili ste už niekedy diétu, ktorá by bola dlhodobo udržateľná? Ak totiž máte tendenciu ukladať tuk v oblasti brucha, ide o typ metabolizmu a musíte sa pozrieť na svoj celkový jedálniček a zmeniť niektoré "zdravé postupy". Jednoducho to riešte v súvislostiach.
- Jedlo by malo obsahovať najmä tuky a bielkoviny (samozrejme tie zdravé). Najčastejšie sú to oleje obsahujúce kyselinu linolovú, napríklad ľanový olej, tekvicový olej alebo rybí olej a ryby všeobecne.
- Mali by ste(možno by som mala napísať mali, pretože sama som jablkový typ) sa rozlúčiť so sacharidmi. Nemali by presiahnuť 10 % vášho celkového denného príjmu. V súčasnosti je veľa módnych nízkosacharidových diét, ktoré v tomto prípade dávajú veľký zmysel. Neprechádzajte však úplne na nulové sacharidy. Potrebujeme ich určité množstvo na tvorbu a reguláciu hormónov.
- Potrebujete rozhýbať metabolizmus, a to sa nedá inak ako pohybom. Najlepšie sú aktivity ako rýchla chôdza, plávanie, jazda na kolieskových korčuliach, bicyklovanie. Výborne funguje aj joga, kde je dobré zamerať cvičenia na tráviaci systém. Viscerálneho tuku sa dá zbaviť rýchlejšie ako klasického tuku. Aby ste ho však začali spaľovať, musíte mať CIELENÚ fyzickú aktivitu 30 minút denne - 6 dní v týždni. Často počúvam: "Pracujem v záhrade a mám dostatok pohybu". To nie je cielená fyzická aktivita, možno keby ste tých 30 minút aktívne rúbali drevo. A naozaj viem, aké ťažké je vyjsť si zabehať po celodennej práci v záhrade.
- Naštartovať metabolizmus vám pomôže aj úplné vylúčenie tzv. studených potravín zo stravy. To znamená potraviny, ktoré majú studený charakter. Ide o surovú zeleninu a ovocie, mliečne výrobky a zelený čaj. Pite len teplú vodu. Naozaj teplú, nie len studenú. Na druhej strane zaraďte teplé potraviny. Najlepšia je napríklad kurkuma ako korenie, v reči TČM vystreľuje stagnáciu v strednom a dolnom ohni. To je presne to, čo je potrebné. Skvelá je škorica, vlašské orechy, zeleninové a mäsové vývary.
Mliečne výrobky
Tu hovoríme najmä o jogurtoch, jogurtových zákysoch, tvarohu a tých mliečnych ryžových atď. Na to všetko zabudnite. Jogurt alebo jogurt ráno je niečo, čo vaše telo naozaj nebude mať rado.
Surová zelenina a ovocie
V lete si ju pokojne doprajte. Ale nikdy nie ako hlavné jedlo. Šalát je príloha, nie hlavné jedlo. Vždy si k nemu dajte aspoň teplú polievku. Melón ako letné občerstvenie je tiež skvelý, pretože pomáha dopĺňať tekutiny. V zime však zabudnite na ananás, papáju alebo melón. Paradajky veľmi ochladzujú, takže s nimi buďte opatrní. Tiež len ako príloha k šalátu a určite nie každý deň. Obľúbený sekaný šalát, do ktorého dáte dohromady tie najchladnejšie ingrediencie (paradajku, uhorku a syr), je vhodný naozaj len ako príloha k teplému jedlu a rozhodne nie každý deň. V lete si môžete dopriať bobuľové ovocie, jahody, maliny. Všetko, čo záhrada ponúka.
Zelený čaj
Zelený čaj je úžasná bylinka, nikdy by sa však nemal piť ráno a večer. A rozhodne patrí k tým, ktoré by sa nemali preháňať.
Je totiž veľmi močopudný (čím núti telo k nočnej činnosti).
Prináša do tela vlhkosť a chlad (takže ráno bude chladiť - aj keď ho pijete teplý - a spomaľuje metabolizmus).
Dlhodobé pitie zeleného čaju môže oslabiť slezinu, a tým aj celý oheň pod kotlom, ktorý poháňa metabolizmus.
A čo je zábavné, jedno z povolených zdravotných tvrdení EÚ je /normálna činnosť srdca, hladina cholesterolu/. Bohužiaľ, práve chlad a vlhkosť, ktoré čaj prináša do tela, môžu spôsobiť tú zvýšenú hladinu cholesterolu.
Takže ak potrebujete piť zelený čaj, tak len počas dňa. Nikdy ho nepite ráno ako prvý a večer ako posledný a nenamáčajte ho dlhšie ako 3 minúty, popíjajte ho vlažný. Ak máte studené ruky a nohy, máte zápchu a celkovo sa trasiete, potom naň úplne zabudnite. Na druhej strane by mohol byť výborný asi na 6-týždňovú kúru zvýšenej kyseliny močovej.
Charakteristicky teplá strava
Keď je viscerálny tuk vaším spoločníkom, predpokladá sa, že oblasť jeho výskytu je takzvaná stagnácia. Je preto potrebné uvoľniť tok. K tomu vám pomôže, ak sa pustíte do zahrievania. Patrí sem kurkuma, škorica, teplé husté polievky, teplé kokosové mlieko, čerešne, bazalka, oregano, tymián, majoránka, údené ryby, sardinky atď. Do svojho jedálnička môžete zaradiť aj nápoj Five Star Drink, ktorý je na to ideálny. Svoju úlohu môže splniť aj koreň púpavy alebo valeriány. V Ajurvéde by vám pravdepodobne odporučili piť Triphalu alebo tzv. zlaté mlieko (recept TU).
Ale ako som už povedal, bez cvičenia to nepôjde.
Zmerajte si viscerálny tuk
Najjednoduchší spôsob, ako si "zmerať" viscerálny tuk, je pozrieť si obvod pása.
Dávam vám návod, čo je ešte v norme a čomu už treba venovať pozornosť:
Muži
do 94 cm - odporúčaný rozsah
95 - 102 cm - je potrebné znížiť hmotnosť
viac ako 103 cm - akútne zdravotné komplikácie
Ženy
do 80 cm - odporúčaný rozsah
81 - 90 - nutné znížiť hmotnosť
viac ako 91 cm - akútne riziko zdravotných komplikácií
To však treba brať s rezervou. Riziko bude iné, ak máte v páse 80 cm, ak ste žena a meriate 180 cm, a iné, ak meriate 160 cm.