Sirup z kvetov púpavy

Recept na sirup z púpavových kvetov od Marie Trebenovej alebo ako pripraviť púpavový med.

Dve hrste kvetov nasypte do jedného litra studenej vody a pomaly zahrejte do varu. Priveďte do varu, odstavte hrniec a nechajte odstáť cez noc.
Na druhý deň šťavu preceďte cez sito, sceďte a kvety dobre vyžmýkajte rukami. Do šťavy pridajte jeden kilogram prírodného cukru, polovicu nakrájaného citróna (ak je citrón ošetrený chemikáliou, použite ho bez kôry). Nepridávajte viac citróna, bolo by to kyslé. Postavte hrniec na sporák a mierne zohrievajte, aby sa tekutina odparila bez toho, aby sa varila.
Sirup nechajte raz alebo dvakrát vychladnúť, aby mal správnu hustotu. Nesmie byť veľmi hustý, pretože po dlhšom skladovaní skryštalizuje. Nesmie byť príliš riedky, pretože po krátkom čase skvasí. Musí to byť dobrý, hustý sirup, ktorý chutí dobre, keď sa ráno natrie na chlieb alebo chlieb s maslom.
Púpavový sirup