Z bylinného herbára - PERILA KŘOVITÁ

Perilla frutescens je jednoročná bylina z čeľade Lamiacae. Vyzerá ako kombinácia mäty a žihľavy. Rastie divoko v horských oblastiach Číny a severnej Indie. Môže sa pestovať aj u nás.
Perilla sa používa aj ako korenie a možno ju bežne ochutnať vo vietnamskej a kórejskej kuchyni. Už stáročia sa používa aj vo východnej medicíne (čínskej, japonskej, kórejskej).
V Európe je perila známa najmä v homeopatických prípravkoch. Podáva sa pri dne spôsobenej poruchou metabolizmu kyseliny močovej. V čínskej medicíne sa listy perily používajú na liečbu prechladnutia a bolestí hlavy, ale aj ako korenie na maskovanie pokazených jedál.
Perilla-perilla

Obsahové látky

Listy obsahujú éterický olej, ktorého zloženie sa výrazne líši podľa pôvodu (napr. perillyl aldehyd, myristicín a dillapiol, príjemne voňavý ružový furán, vo fialových odrodách antokyány, monoterpemglykozidy ainé perilozidy), deriváty kyseliny kávovej, flavonoidy, betasitosterol, v semenách mastný olej s kyselinou alfa-linolénovou (až 65 %), linolovou (13 - 20 %) a olejovou (4 - 22 %). Z perilového aldehydu v esenciálnom oleji sa získava perillartín, ktorý je 2000-krát sladší ako cukor a v Japonsku je povolený ako sladidlo do niektorých výrobkov.

Použitie

Na farmakologické účely sa najčastejšie používajú výťažky z listov (z ktorých sa odstráni perillový aldehyd). Pripisujú sa mu protizápalové a protialergické účinky. V Európe sa bylina skúma, ale jej zdravotné tvrdenia sú podľa platnej legislatívy EÚ už povolené - na normálne fungovanie dýchacieho systému a tvorbu cytokínov a špecifických protilátok. Aby bolo jasnejšie, pomáha znižovať produkciu histamínu a cytokínu TNF. Tieto dve látky sa počas alergickej reakcie vyplavujú spoločne a sú zodpovedné za všetky tie nepríjemné alergické príznaky(svrbenie, dýchanie, kýchanie atď.).
Oveľa väčším zdrojom informácií o tejto rastline je čínsky herbár, kde sa nachádza pod názvom Zisu alebo zhouzisu a najčastejšie používanou časťou drogy sú fialovo sfarbené listy. Zbiera sa za jasného dňa od júna do augusta, predtým ako sa rozvinú kvety. Suší sa na slnku alebo sa ešte čerstvá nakrája na 1 cm dlhé kúsky a suší sa v tieni na dobre vetranom mieste. Môžu sa zbierať aj na jeseň, v období "bielej rosy", keď sa zbierajú spolu s cibuľou a po vysušení v tieni sa odstránia.
V starých prameňoch sa uvádza, že listy sa pripravovali suchým pražením v kotlíku alebo pomalým pražením a zmiešaním s medom.
Ako korenie je bežnou súčasťou vietnamskej a kórejskej kuchyne, podobne ako napríklad bazalka a koriander.

Opis byliny podľa tradičnej čínskej medicíny

  • Chuť štipľavá (sladká).
  • Teplá povaha (vyvážená, jangová).
  • Tropizmus na dráhu sleziny a pľúc (žalúdok, pečeň).

Účinky

  • Otvára povrch a rozptyľuje chlad.
  • Rozhýbe qi a uvoľňuje centrum.
  • Upokojuje plod.
  • Odstraňuje otravu z rýb a krabov.
Najviac sa využíva pre kombináciu svojich účinkov - rozháňa chlad a rozprúdi čchi a môže sa používať pri preplnenom kašli, tlaku na hrudníku, dýchavičnosti a nevoľnosti spôsobených stagnáciou čchi pľúc a sleziny. Dnes by sme tieto príznaky nazvali alergiou, astmou alebo chronickou bronchitídou. Klinický výskum to potvrdzuje a podporuje tvrdenie o používaní perily na kontrolu príznakov sennej nádchy, najmä slzenia, svrbenia očí a vodnatej nádchy.
Dobré výsledky prinieslo aj používanie mastí s obsahom perilly na rôzne alergické ekzémy. Masť si môžete vyrobiť aj doma. Ako základ odporúčam použiť bravčovú masť alebo nerafinované bambucké maslo.
Postup
  1. V hrnci zohrejte bravčovú masť na teplotu, pri ktorej budete vyprážať rezne, a odstráňte hrniec z varnej dosky.
  2. Vsypte sušenú perilu tak, aby bola úplne ponorená v masti.
  3. Nechajte macerovať pri izbovej teplote 24 hodín.
  4. Znovu zohrejte a macerát prelejte cez plátno do pripravenej nádoby.
  5. Nechajte stuhnúť a použite.
Ak chcete ako základ použiť bambucké maslo, postup je rovnaký, len maslo rozpustite vo vodnom kúpeli.
Masť môžete doplniť upokojujúcim nechtíkom lekárskym a hojivým lopúchom.
ZDROJ:
Z nemeckého originálu Das neue Handbuch der Helpflanzen vydaného v roku 2004: Ottov sprievodca prírodou, liečivé rastliny. Českú verziu vydalo Ottovo nakladateľstvo, s.r.o. v roku 2010. ISBN 978-80-7360-588-9.
Ando V., Farmakológia klasickej čínskej medicíny, vydalo vydavateľstvo Svítání v roku 2007, ISBN 978-80-86198-47-7.

Z našej ponuky