Otrava jedlom a cestovná nevoľnosť

Cestovné tráviace ťažkosti sú klasickou letnou témou. Zmena podnebia a skúšanie nových potravín so sebou prináša rôzne zážitky. Niekedy pozitívne a niekedy intenzívne. V horúčavách a vlhku sú potraviny oveľa náchylnejšie na pokazenie. Teplo a vlhkosť klímy sa potom znásobujú v našom tele. Sme jednoducho súčasťou prírody. Nemôžeme byť od týchto procesov oddelení.

Prečítajte si - Leto z pohľadu TCM.

Pre pokojnú dovolenku: Ako sa vyhnúť zažívacím ťažkostiam a otrave jedlom

Pred cestou do exotických krajín mnohí z nás preventívne užívajú probiotiká. Je to rozumný krok, pretože môžu podporiť naše trávenie a imunitu. Čo ak však preventívne opatrenia nestačia a dovolenku vám pokazí úporné zvracanie a hnačka?

Balenie zmesi Little Samurai Saber.

Túto krabičku odporúčam mať doma v lekárničke, ale nezabudnite si ju pribaliť aj na cesty na dovolenku. Dokonca aj názov je taký určujúci, "Malá samurajskášabľa ".
Otrava jedlom

Obsahuje byliny, ktoré sa používajú na liečbu stavu, ktorý čínska medicína opisuje ako"útok studeného vetra vstupujúceho do terénu vlhkosti". Tento stav sa môže prejavovať nevoľnosťou, zvracaním, hnačkou, bolesťou hlavy, nadúvaním alebo hlasným kručaním v bruchu. Typická je potom akútna vodnatá hnačka. Zimnicu strieda mierna horúčka. Môžu sa objaviť bolesti svalov a extrémna únava.

Cieľom je upokojiť stredné ohnisko (os slezina - žalúdok - pečeň), vylúčiť škodliviny a premeniť vlhkosť.

Ako používať zmes

Zmes Šabľa malého samuraja sa odporúča nasadiť pri prvých príznakoch nevoľnosti. Nebojte sa zvýšených dávok - u dospelého človeka možno užívať až 6 tabliet každé 2-3 hodiny, u detí polovicu tejto dávky. Nezabudnite veľa piť, ideálne teplé bylinkové čaje (mäta, fenikel, šalvia) alebo teplú prevarenú vodu. Pomôcť môže aj trochu Coca Coly, ale radšej si dajte jednu zo sklenenej fľaše, nie postmix.

Otrava pokazenými rybami

Jedným z rizík na dovolenke môže byť otrava pokazenými rybami. Skazené ryby môžu spôsobiť nielen bežnú otravu, ale aj stav podobný anafylaktickému šoku. Najväčším problémom je histamín, ktorý sa tvorí, ak ryby nie sú správne skladované alebo dostatočne tepelne upravené. Najrizikovejšie sú ryby ako makrela, tuniak a sleď. Príznaky otravy histamínom môžu zahŕňať svrbenie pokožky, bolesti hlavy, vyrážku a v najhorších prípadoch ťažkú alergickú reakciu, v takom prípade treba vyhľadať lekára. Toxická reakcia sa u zdravého človeka prejaví približne do pol hodiny po konzumácii.
Vo Vietname je tradičným korením používaným na ryby perilla hrboľatá, ktorá má štipľavú chuť a je aromatická. Toto korenie otvára póry a odvádza škodlivé látky, čo pomáha zmierniť príznaky nadmerného príjmu histamínu. Moderná farmakológia využíva perilu aj na zmiernenie alergických príznakov, pretože znižuje produkciu histamínu. Môžete ju teda používať pri menej závažných prejavoch otravy rybami.
Vtedy o žiadnom histamíne nič nevedeli, napriek tomu intuitívne používali správnu bylinu. Práve toto ma nikdy neprestane fascinovať na histórii a súvislostiach bylinnej medicíny.

Pri silnej nevoľnosti a veľkej strate tekutín VŽDY VYHĽADÁVAJTE LEKÁRSKU POMOC.

Z prirodnilekarna.cz vám prajeme pokojnú a bezproblémovú dovolenku!

Cestu si môžete spríjemniť jedným z našich podcastov na tému LETO. Môžete sa napríklad dozvedieť, prečo nejesť langoše na kúpalisku alebo prečo nehrať tenis na poludnie :-)