Jar je obdobie, keď je energia (qi) pečene na vrchole. Je to ideálny čas na očistu tela aj ducha. Tak ako sa mení príroda, menia sa aj potreby nášho tela.
Článok si môžete aj vypočuť.
Obdobie, ktoré podľa biorytmu roka pripadá na jatru, je 15.2 - 25.4 (14.5.) Je to čas rastu a výstavby všetkej hmoty (to platí pre celú prírodu, vrátane nášho tela).
Keď hovoríme o pečeni a jej oslabení, neznamená to, že musí byť chorá. Hovoríme skôr o energii(qi) pečene a o príznakoch, ktoré sa môžu objaviť, keď veci nie sú tak, ako by mali byť. Teda v rovnováhe. Vďaka týmto princípom, ktoré nám východná medicína ponúka, môžeme všetko riešiť skôr, ako vznikne choroba, ktorú by ste neskôr videli na pečeňových testoch.
V pentagrame (základný princíp TČM) je pečeň zladená s prvkom dreva a patrí k nej energia vetra. Z hľadiska ročných období sú na svojom vrchole na jar. Z hľadiska orgánových hodín je pečeň najaktívnejšia medzi 1. a 3. hodinou v noci. Pentagramová farba pečene je zelená.
Základnou funkciou pečeňovej qi je kontrolovať priepustnosť, aby drevo mohlo rovnomerne a pevne rásť. Rovnako ako bambus.
Pečeň a jej funkcie
Pečeň je generálom všetkých orgánov. Riadi prietok a ukladanie krvi. Spolu so svojím párovým orgánom, žlčníkom, sú zodpovedné nielen za trávenie, ale aj za kvalitu šliach, nechtov a očí. Nerovnováha tohto orgánu a jeho qi však môže spôsobiť aj menštruačné poruchy, a to z toho dôvodu, že pečeň riadi priechod a ukladanie krvi. Ak nie je zachovaná priechodnosť, menštruácia sa oneskoruje a môže byť bolestivá.
Zabezpečenie priechodu energie QI(qi) je jednou z hlavných funkcií pečene. Najčastejšie "pečeňové" patológie preto súvisia s nepriechodnosťou energie (niekde je niečo zablokované a bolí to). Činnosť energie pečene a žlčníka je predpokladom správneho toku energie orgánov a dvanástich dráh. Ak je táto energia v poriadku, všetko cirkuluje tak, ako má (vrátane krvi).
Pečeň a trávenie
Je celkom logické, že ak niečo netečie, ovplyvňuje to trávenie. Objavuje sa pocit nadúvania v podbrušku alebo v hornej časti brucha, mierny pocit tiesne v hrudi, ale aj hrča v krku. Môže sa vyskytnúť pnutie alebo napätie v dolnej časti rebier, najmä po nejakom emocionálnom vypätí - zvyčajne to pociťujete hlavne vpravo. Človek sa cíti sýty aj po malom množstve jedla, ale na druhej strane pociťuje zvláštny hlad. Ak je príčinou tráviacich ťažkostí nejaká disharmónia Qi a krvi pečene, zvyčajne sa to prejavuje v dolnej časti hrudného koša a človek má pocit, akoby sa v ňom jedlo nepohybovalo.
Pečeň je zodpovedná za kvalitu šliach
Šľachy sú tkanivá, ktoré spájajú kĺby a svaly. Aby šľachy správne fungovali, musia byť vyživované krvou z pečene. Keď pečeň funguje správne, šľachy a membrány sú správne hydratované a vyživované. Akonáhle dôjde k akejkoľvek poruche funkcie, šľachy nie sú dostatočne vyživované a ich schopnosť pohybu sa znižuje. Najčastejšie patologické stavy - drevené končatiny, ťažkosti pri naťahovaní a ohýbaní, svalové kontrakcie a stuhnutosť, tras rúk a nôh, šklbanie končatín, zápal šliach atď.
Jedna dôležitá poznámka. Pravidelné cvičenie a naťahovanie šliach a fascií udržiava pečeňovú čchi zdravú a pružnú. Funguje to teda obojstranne a bez zdravého pohybu nemožno udržať zdravú pečeňovú čchi. Je to dôležité aj pre emocionálny stav mysle, ktorý sa často tiež týka stagnujúcej pečeňovej qi.
Nechty
Zdroj výživy nechtov je rovnaký ako v prípade šliach. Ak je výživa nedostatočná, nechty sú mäkké a citlivé. Môžu byť suché a mať matnú farbu. V závažnejších prípadoch sú deformované, lámavé alebo rozstrapkané.
Oči sú vývodom pečene
Opäť to súvisí s výživou a dostatočným prekrvením - ak nie sú dostatočne zásobované, videnie je rozmazané, nočné videnie sťažené. Môžu vysychať (syndróm suchého oka). Ak sa pečeň zapáli, oči sú červené, opuchnuté a bolestivé. Ak nemôžete vydržať bez slnečných okuliarov, mali by ste sa "pozrieť" na svoju pečeň. Spomeňte si, ako vás dráždi slnko, keď ste sa večer trochu napili.
Aj tu vám musím pripomenúť "obojsmerný tok". To znamená, že keď je podľa TČM oslabená pečeň, môže sa to prejaviť na očiach. Zároveň však nadmerné používanie očí (napr. večerné sledovanie televízie alebo mobilného telefónu - modrá obrazovka) môže oslabiť krv pečene. A hádajte čo? Krv pečene je zodpovedná za kvalitu spánku.
Pozor na emócie
Pečeň je orgán, ktorý ukladá najviac nespracovaných emócií. Všetko, čo v sebe dusíme a neventilujeme, zostáva v pečeni a oslabuje ju. Najhoršie emócie pre pečeň sú: hnev, agresia, sebaľútosť (agresia obrátený dovnútra) malichernosť a pesimizmus. Stagnáciu pečene často spôsobuje aj stres (napr. šikana na pracovisku, nevyriešené vzťahy, veľké pracovné zaťaženie atď.
Nadmerný hnev pečeň poškodzuje, ale rovnako škodlivé je, ak hnev zostane vo vnútri. Je to však aj naopak. Ak je pečeň oslabená, hnev sa môže objaviť pri najmenšom podnete. Takže cholerici, začnite riešiť svoju pečeň :-)
Rada by som vám odporučila univerzálny produkt, ktorý posilní pečeň. Ale nie je to jednoduché. Pečeň môže byť plná alebo prázdna, môže dochádzať k stagnácii pečeňovej qi atď. V prírodnej medicíne každý potrebuje svoje individuálne riešenie.
A čo vietor?
Prvok pečene je drevo a energia je vietor. Musí v tele krásne prúdiť a "fúkať" to, čo je potrebné. Tento NEI FENG (vnútorný vietor) je do veľkej miery riadený krvou pečene, ale môže byť vytváraný aj stúpajúcim jangom pečene.
Ak nie je vietor FENG dostatočne kontrolovaný, vietor sa uvoľní a môže spôsobiť rôzne kŕče (spazmy) a stuhnutosť, bolesti hlavy, tiky, závraty alebo točenie hlavy. V ťažkých prípadoch aj bezvedomie, opistotonus, hemiplegiu a šikmú polohu úst.*1
Základné byliny a živiny na ochranu pečene
Pestrec m ariánsky - bylina, ktorú by mal užívať každý, kto má akékoľvek patologické pečeňové testy alebo prekonal vírus pečene. Môže sa podávať aj dlhodobo. Najlepší čas je jar, ale ľudia so zlými pečeňovými testami by ho mali užívať dlhodobo - počas celého roka.
Púpava - jarný šalát z púpavových listov je balzamom na pečeň a žlčník. Horčík v nej obsiahnutý pomáha odbúravať toxíny z tela a odstraňovať všetky chyby v strave. Púpavový šalát je ideálnou prílohou ku grilovaniu. Zlepšuje trávenie, a keď sa prejete, nebudete sa cítiť tak zle, ak si dáte horčicu. Rovnako dobre funguje aj koreň púpavy, ktorý obsahuje inulín. Ten má tiež priaznivý vplyv na peristaltiku čriev.
Červená repa - opäť ideálny doplnok ku grilovaniu. Je prirodzeným zdrojom všetkých vitamínov a minerálov, ktoré pečeň potrebuje pre funkciu trávenia. Z pečene odstraňuje škodlivý tuk, takže eliminuje negatívne účinky mastných a tučných jedál na trávenie.
Kurkuma - korenie, ktoré má preukázateľné liečivé účinky na pečeň. Podporuje tvorbu tráviacich enzýmov a pôsobí silne protizápalovo.
Pečeň potrebuje aj mikroživiny, ako sú vápnik, horčík, komplex vitamínov skupiny B, vitamín E a selén.
Toto však berte ako všeobecné odporúčanie. Nič sa nevyrovná individuálnej konzultácii.
Záver
Jarná očista (pečene) by mala zahŕňať
Prácu s emóciami - zbavte sa všetkých emócií, ktoré nepotrebujete alebo ktoré vás brzdia. Je to čas zrodu nového, a teda aj nového vás. Ak ste pripravení.
Jedlo - doprajte si menej jedla a menej alkoholu - pečeň miluje striedmosť. Netreba držať dlhé a ťažké pôsty, ale trochu odriekania nám len prospeje. Na jar sa musíme "odľahčiť".
Veľa sa smiať a radovať sa. Ako malé deti. Tak intenzívne sa hnevajú, ako sa radujú.
Začať viac chodiť a hýbať sa, aby sme pomohli pečeni vykonávať jej prácu.
Pomaly sa vyzliekajte. Všetci sa tešíme na jar, ale naša energia(čchi) je ešte stále oslabená od zimy a veľmi zraniteľná. Preto si pomaly vyzliekajte zimné bundy a chráňte si najmä oblasť krku a šije.
Doprajte si horké a rozkladajúce bylinky. Zahrňte ich do svojho jedálnička. Zahrejú pečeň.
ZDROJ
*1 Maciocia, G, Diagnostika v čínskej medicíne, kapitola Identifikácia syndrómov podľa patogénnych činiteľov, ANAG 2015, ISBN 978-80-7263-918-2
Potom
Teoretické základy tradičnej čínskej medicíny, zv. II - 1. škola tradičnej čínskej medicíny SINBIOS.
Firemné materiály ENERGY - Regenerácia v pentagrame.
AUTOR TEXTU
Na Slovensku pôsobí Mgr. Jana Kubíčková
VAŠA REAKCIA NA TENTO ČLÁNOK
Prajem pekný deň, váš článok o pečeni a ťažkostiach s ňou a sprievodných príznakoch je veľmi obsiahly, asi najlepší, aký som našiel. Žiaľ, chýbajú Vám aj klasické české produkty, ktoré posilňujú pečeň, ako je zeler a bazový sirup. Prosím o doplnenie týchto klasických potravín. Ďakujem
Dobrý deň, ďakujem za doplnenie. Našla som nasledujúce informácie o týchto bylinkách:
Pri druhom stupni je čiernybez prirodzene horký a suchý. Má schopnosť priťahovať a vyťahovať studenú krv, zmäkčuje a otvára priedušky. Z tohto popisu môžeme usúdiť, že pôsobí na priechodnosť pečene. V tom istom herbári sa však uvádza: Šťava vylisovaná z kvetov bazy čiernej v kombinácii s petržlenovou vňaťou je prospešná pre vodnatých ľudí. Voda vydestilovaná z kvetov je dobrá pri bolestiach obličiek. V tom istom herbári je opísaná chuť bazy čiernej ako kyslá, čo tiež naznačuje použitie na pečeň. Pravdou je, že problémy s pečeňou a obličkami sú z pohľadu celostnej medicíny často prepojené.
Zeler - tu samozrejme prichádza na rad staré dobré "zeler a petržlen, aby dlho vydržali". Obe bylinky patria k druhu Apium. Majú veľmi podobné účinky. Všetky apiky vyháňajú moč, kamene a helminty, otvárajú vnútorné blokády, a tak slúžia proti žltačke a vodnateľnosti a rozháňajú vetry.
Texty uvedené kurzívou sú z knihy: Dra P. O. Mathiola, Prírodné liečiteľstvo - Herbár alebo bylinkár - dielo o všetkých lekárskych prírodných vedách. Vydalo kníhkupectvo B. Kočí Praha 1931.