Glycerolum

Rastlinný glycerín je bežnou súčasťou prírodných tukov (napríklad olejov) a prirodzene sa vyskytuje v našom tele.
Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe, keď sa rastlinné tuky bohaté na triglyceridy (sójový, palmový alebo kokosový olej) zahrievajú spolu so silným základom, ako je etanol. Molekula glycerínu sa "zbaví" mastných kyselín, zmieša sa s vodou a vytvorí sladkú kvapalinu bez zápachu, ktorá vzhľadom a hustotou pripomína bezfarebný sirup. Z chemického hľadiska ide o propán-1,2,3-triol, trojsýtny alkohol.
Veľmi často sa používa v kozmetike, najmä pre svoje hydratačné vlastnosti. Viaže vodu, umožňuje rýchle vstrebávanie iných látok do pokožky a pomáha pokožke udržať vlhkosť. Výsledkom je jemná, hladká a pružná pokožka. Je preto bežnou zložkou krémov, ale nájdeme ho aj v zubných pastách.
Synonymá: GLYCERIN, PROPÁN-1,2,3-TRIOL